Açıklanan Elektronik İmzalar: Ne Kadar Güvenli?

Elektronik İmzalar

‘Islak’ imzaların binlerce yıl öncesine dayandığına inanılıyor. Damgalar, işaretler, işaretler ve mühürler bunlara örnektir. Ancak günümüzün dijital çağında, devlet dosyalamalarından şirket sözleşmelerine kadar her geçen gün daha fazla yasal belge dijital olarak tamamlandığı için elektronik imzalar sıradan hale geliyor.

Elektronik İmza Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, elektronik imza, elle atılan imzanın elektronik versiyonudur. İmzalayanların bir belgenin hükümlerini onayladıklarını veya kabul ettiklerini göstermelerine olanak tanıdığı için standart veya ıslak imzalara benzer şekilde çalışır. Çevrimiçi imza oluşturma , imzalayanın kimliğini ve belgenin gerçekliğini doğrulama sürecinde bilgisayarlar kullanılır ,

İpotek ve yasal anlaşmalar gibi belgeler artık çevrimiçi olarak görece kolaylıkla imzalanabiliyor. Elektronik imzalar, kiralamalar, sigorta poliçeleri, banka hesabı açma formları, e-ticaret belgeleri ve iş teklifleri gibi karmaşık işlem belgelerini bir düğmeyi tıklayarak imzalamayı mümkün kıldı.

Elektronik İmzalar Vs. Dijital imzalar

Elektronik ve dijital imzalar kullanışlı olmakla birlikte tamamen farklı amaçlara hizmet etmektedir. İmzalayanın imzası reddedilemez bir şekilde elektronik imza ile temsil edilir. Dijital imza, belgeyi ve içerdiği hassas bilgileri koruyan bir dijital kilit görevi görür .

Bir elektronik imzanın orijinalliği, imzalama olayının saatini, tarihini ve hatta imzalayan bilgisayarın IP adresini kaydeden bir dijital imza kullanılarak doğrulanabilir. Ayrıca, ilk imzadan sonra yapılan düzeltmeler de dahil olmak üzere belgenin geçmişini de takip edecektir.

Elektronik İmzaların Faydaları Nelerdir?

Mürekkep bazlı imzalarla karşılaştırıldığında, elektronik imzalar çok daha uygundur. E-imza kullanmanın diğer avantajları ise şu şekildedir:

Yasal Geçerlilik. Yasal olarak bağlayıcıdırlar, yani çoğu ülkede uygulanabilir ve takip edilebilirler.

Yeterlik. İşlemleri ve diğer süreçleri yüksek bir hızda kolaylaştırdıkları için oldukça verimlidirler.

Tasarruf. Mürekkep, kağıt ve nakliye artık gerekli olmadığı için uzun vadede paradan tasarruf ederler.

Uzay Verimliliği. Dosya dolabı genellikle dosya klasörleri ve diğer evraklarla doludur. Elektronik imza yazılımı, yangın ve sel gibi afetlere karşı korunabilecek tüm belgelerin merkezi olarak saklanmasına izin verdiği için ezber bozan bir yazılımdır.

Güvenlik. İmzanın orijinalliği teknolojik araçlarla doğrulanır.

Elektronik İmzalar Güvenli mi?

Elektronik imzalar, her türlü işlem için güvenilir ve güvenlidir. Yine de insanlar şu soruyu soruyor: E-imzalar kopyalanabilir veya sahtesi yapılabilir mi ve ne kadar güvenlidir? Bu, girişimciler, yatırımcılar ve ipotek kredisi verenler gibi birçok insan arasında yaygın bir endişedir.

Elektronik imzaların kullanılması gereksiz stres ve kaygıyı azaltabilir. El yazısı imzalarla karşılaştırıldığında, elektronik imzaların tahrif edilmesi daha zordur. E-imza, imzalayan kişiye bağlı olduğu için sahte belgelerin gerçekmiş gibi algılanmasını engeller.
Ayrıca mahkemede kullanılabilecek denetim raporlarını da içerirler. Her belgenin, zaman içindeki değişikliklerini izleyerek orijinalliğini doğrulamak için kullanılabilecek bir denetim izi vardır.

Elektronik İmzalar Nasıl Kullanılır?

Ayrıntılar, kullanılan elektronik imza teknolojisine bağlıdır. Uygulamada, temelde benzerler. Başka birinin bir şeye imza atmasını sağlamak için ona belgenizi gönderebilir, nerede imzalamaları gerektiğini belirtebilir ve işinize devam edebilirsiniz.

İmza sahibi olarak tek yapmanız gereken belgeyi açmak, doğru yerde oturum açmak ve ‘gönder’e basmak.

Doğru Elektronik İmza Sağlayıcısını Seçin

E-imzaların güvenliği sağlayıcıdan sağlayıcıya farklılık gösterdiğinden, operasyonlarının her alanında yerleşik özel korumalara sahip bir e-imza seçmek önemlidir. Bu güvenlik önlemleri aşağıdakilerden oluşmalıdır:

Fiziksel güvenlik. Bu, donanımın korunmasını ve sistemlerin fiziksel konumunu ifade eder.

Platform Güvenliği. Sistemlerde yer alan veriler ve prosedürler platformun güvenliğini oluşturmaktadır.

Güvenlik Sertifikaları. Güvenlik sertifikaları ve protokolleri, hizmet sağlayıcının personelinin ve ortaklarının veri koruma standartlarına uymasını garanti etmeye yardımcı olur.

Yukarıda belirtilen faktörlerin yanı sıra e-imza sağlayıcısını veri ihlallerini tespit etmek ve önlemek için kullandığı süreçlere göre değerlendirmelisiniz . Satıcının güvenlik politikaları, akreditasyonları, geçmişi ve denetim süreçleri hakkında bilgi edinmek çok önemlidir.

Bir sağlayıcının güvenlik ilkelerini ve prosedürlerini değerlendirmek, güvenilir olmayan bulut güvenliği uzmanlığı ve gizlilik ihlallerinin veya veri kaybının/sızıntısının meydana gelmesi gibi sorunları ortaya çıkarabilir.

Çözüm

Elektronik imzalar, herhangi bir belgenin imzalanmasını kolaylaştıracak ve güvenliğini sağlayacaktır. İdari görevleri daha hızlı yapmanızı sağlayarak, gerçekten önemli olan şeylere odaklanmak için zaman kazandırır.

Günümüzde e-imzalar, belgelerin kimliğinin doğrulanmasına izin verdiği için işletmeler için çok önemlidir, bu da güvenliği artırır, üretkenliği artırır ve genel giderleri azaltır.

Kaynak:

https://hackersonlineclub.com/electronic-signatures-explained-how-secure-are-they/